Blog > Komentarze do wpisu

masło czy margaryna?

Do kanapek, mas do tortów i do niektórych ciast zdecydowanie wybieram masło, ponieważ uwielbiam jego smak i zapach. Poza tym, przy wyborze produktów kieruję się listą składników podaną na opakowaniu - im krótsza, tym lepsza. Również dlatego u mnie masło wygrywa. Margaryna zawsze wydawała mi się dziwnym tworem o niezrozumiałym składzie i niezbyt przyjemnym smaku. Jednak ostatnio zastanawiałam się nad tym, czy moje wybory są słuszne. Czy tłuszcze, których używam są odpowiednio dobrane. Które są najzdrowsze? Czy margaryna jest naprawdę tak zdrowa jak twierdzą niektórzy? Czy rzeczywiście powinniśmy unikać masła ze względu na wysoką zawartość cholesterolu? Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia, a jaki do sałatek?

Poszperałam trochę w internecie i natrafiłam na wywiad z prof. Grażyną Cichosz. Słowa pani profesor dają dużo do myślenia, dlatego szukałam dalej i natrafiłam na kolejny wywiad. Jest to rozmowa z dr hab. Małgorzatą Kozłowską-Wojciechowską, w której wiele jest odniesień do słów prof. Cichosz.

Po wielu godzinach szukania, czytania i analizowania przeróżnych informacji, które znalazłam na temat tłuszczów myślę, że te dwa wywiady dały mi odpowiedź na moje pytania. Zachęcam do ich przeczytania (zaczynając od rozmowy z prof. Cichosz) wszystkich, którzy mają podobne wątpliwości i są zainteresowani tym, co jedzą. Linki podaję poniżej :)

Rozmowa z prof. Grażyną Cichosz

Rozmowa z dr hab. Małgorzatą Kozłowską-Wojciechowską

 

A jakich tłuszczów Wy używacie? I jak odpowiecie na pytanie: masło czy margaryna?

 

Wrzuć na Facebooka

środa, 20 lipca 2011, magdalicja

Polecane wpisy

  • Jagody - jak je wykorzystujecie w tym roku?

    Dwa lata temu pisałam na blogu o zbieraniu jagód (w Małopolsce nazywanych borówkami) na Przehybie. W tym roku wybrałam się w okolice Piwnicznej-Zdroju. W obu pr

  • Alfabet udanych związków kulinarnych - przyprawy.

    Jeśli czasami zastanawiacie się nad tym, jaka przyprawa pasowałaby do przyrządzanego przez Was dania czy deseru, lub jak wzbogacić jego smak, polecam ciekawą in

  • Jagodowy poranek.

    Nie mogłabym przejść obojętnie przez las pełen jagód. Dlatego wczoraj, po wejściu na Przehybę i zobaczeniu, że zbocza "usiane" sąowocami, postanowiłamwyjść dziś

Komentarze
trzcinowisko
2011/07/20 14:01:46
Odp.(moja) masło...ale nie do wszystkiego...oliwa z pierwszego tloczenia(ale tylko na zimno)...olej lniany(tak samo) olej ryżowy i inne o wyższej temperaturze dymienia....
Jednym słowem..dobieram w zależności od potrzeb:)
-
Gość: Gabka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/20 14:15:52
Najchętniej- oliwa z oliwek i inne płynne tłuszcze roślinne. Do ciast i na kanapki tylko masło. Po pierwsze-smak bez porównania z margaryną. Po drugie utwardzane wodorem tłuszcze roślinne są niezdrowe, margaryna jest za bardzo przetworzona.

Oczywiście mam na myśli prawdziwe masło, a nie żadne miksy.

I ostatnia kwestia:
Cholesterolofobia w Polsce. Prawda jest taka że organizm sam produkuje sobie cholesterol, wiec jeżeli nie dostarczymy go z zewnątrz, organizm zrobi to za nas. Dlatego tylko osoby z zaburzoną gospodarką cholesterolową powinni unikać tłuszczy zwierzęcych, reszta może jeść bez obaw.

Oczywiście- jak w każdym przypadku- wszystko z umiarem ;)

pozdrawiam
-
anna.kaminska.pl
2011/07/20 14:17:51
Margaryna brrrrr.Ten plastikowy smak.
Masło zwykłe i klarowane.Oliwa z oliwek do sałatek,sosów.Do smażenia olej ryżowy, z pestek winogron.

www.kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
magdalicja
2011/07/20 20:08:06
Jeśli chodzi o margaryny, słyszałam jeszcze, że te do smarowania pieczywa można spokojnie jeść, ponieważ nie są produkowane metodą uwodornienia, tak jak margaryny twarde do ciast. Margaryny twarde przez to, w jaki sposób są wytwarzane mają dość duże ilości tłuszczów trans i w tym chyba tkwi główny problem.
Tak czy siak, masło jest o wiele smaczniejsze, a dopóki podwyższoy poziom cholesterolu we krwi mnie nie dotyczy, będę je stosować nadal.
Do smażenia używam oleju rzepakowego (nie bez powodu zwany jest "oliwą północy"). Do sałatek olej z pestek winogron, oliwa, olej rzepakowy.
Do ciast masło, a kiedy się da, zastępuję je olejem rzepakowym (np. w chałce).

@Gabka - zgadzam się. umiar jest najważniejszy :)
-
pieczarka_mysia
2011/07/20 20:56:23
Bardzo ciekawy wpis i wywiad :)
Do chleba zawsze uzywam masla, a co ciast to zalezy - do sernikow, ciast kruchych, drozdzowych uzywam masla, a do ciast ucieranych i babek najczesciej margaryny albo oleju slonecznikowego :) ale kazdy ma inny gust i smak ;)

Buziaki i milego wieczoru ; )
PS. Dziekuje za przemile komentarze Kochana!
-
Gość: St. Nowak, *.centertel.pl
2011/07/20 23:43:01
MASŁO, MASŁO, MASŁO!!! - piękne marzenie i - w realiach naszego kraju - pozostające jedynie w moich wspomnieniach oraz nielicznych okazjach spożycia 'masła bez laktozy' podczas podróży po krajach, w których nietolerancje pokarmowe nie powodują eliminacji jednostki na kulinarny margines. W diecie eliminacyjnej powszednim tłuszczem staje się olej, gdyż w Polsce prawie wszystkie margaryny zawierają serwatkę lub "śladowe ilości mleka wraz z laktozą".
-
Gość: Margageddon, *.adsl.inetia.pl
2011/07/25 23:10:06
A ja jestem za margaryną. W moich starosądeckich stronach wszystko się robi na margarynie - piecze, smaży, dusi. I wychodzi smacznie. Pozdrawiam!
-
pieczarka_mysia
2011/07/25 23:20:08
Zostalas nominowana prawie do Oscara ; ), a napewno do miana posiadacza cudownego bloga :) Zapraszam do zabawy :)
pieczarkamysia.blox.pl/html
-
Gość: Tomek, *.efekt.net.pl
2011/08/04 21:01:44
Jeśli chodzi o masło lub margarynę za miast tego dodajcie oleju np; do chałki , drożdżówek będzie zdrowiej dla Was i innych osób.
-
molowniczka
2012/02/29 11:47:36
Hej bardzo ciekawy artykuł i linki które podałaś również. Jednak odpowiedź na problem co jeść masło, czy margarynę może być trochę bardziej zawiła i nie taka oczywista jakby się wydawało. Czytając ten pierwszy artykuł ani razu nie zauważyłam, żeby w wywiadzie pani udzielająca go wspomniała o tym, ze są rożne rodzaje margaryn i jedne szkodzą mniej, inne bardziej. A są jeszcze takie, które np. pomagają obniżać cholesterol, bo zawierają sterole roślinne. Proces produkcji margaryn bardzo się zmienił i nie wszystkie są produkowane metodą uwodorowienia, gdzie powstają szkodliwe izomery trans (udzielająca wywiadu też o tym niewspomniana). Nowsze technologie produkcji margaryn wykorzystują zamiast uwodornienia proces przeestryfikowania, pozwalający uniknąć powstawanie sztucznych izomerów trans kwasów tłuszczowych lub bardzo ograniczyć ich ilość. Zatem ważne jest tez jakiego rodzaju spożywamy margarynę, zresztą tak jak i przy w przypadku masła. Ponadto u niektórych osób z np. z wysokim cholesterolem zalecane jest bardziej spożywanie margaryny niż masła (oczywiście tej zdrowszej) ponieważ masło samo w sobie ma cholesterol, przez to jego spożycie dodatkowo podnosi poziom cholesterolu w organizmie. Myślę, że wiele ludzi w tym temacie popada w skrajności i na siłę szuka udowodnienia, że to lub to źródło tłuszczy jest szkodliwe. Moim zdaniem najważniejsze to przede wszystkim wybierać dobre źródła masła i margaryny, oraz nie spożywać ich w dużych ilościach.
-
Gość: Maras, *.warszawa.vectranet.pl
2012/07/01 16:19:15
Zarówno margaryna jak i tłuszcze roślinne są szkodliwe. Do smażenia - tylko smalec. Do smarowania - tylko masło. Tyle, że smarowania czego? Skoro chleb to świństwo niewiele lepsze od margaryny. Obniżanie cholesterolu (który sam w sobie nie jest zły a jest jednie symptomem, że coś złego dzieje się w organizmie, w związku z czym nie nalezy go obnizac bo pełni funkcję regeneracyjną) polega na zajmowaniu wątroby trawieniem gówna jakim jest margaryna dzięki czemu nie ma czasu na produkowanie potrzebnego cholesterolu. Tyle w temacie.
-
Gość: Maxwell, 185.63.200.*
2017/10/03 02:48:31
Jaki sens podawać linki do artykułów tylko dla prenumeratorów "Wyborczej"? Miałem ochotę przeczytać oba artykuły, ale nie mam ochoty od razu prenumerować tej gazety, bo to nie mój klimat, więc zamiast "reklamy" Wyborczej uczciwiej byłoby podać ogólnodostępne źródła - dla wszystkich, a nie tylko jednej opcji :-/

UWAGA

Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć publikowanych na tym blogu bez wiedzy i zgody autorki jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994 r. Dz.U. Nr 24, poz. 83).
KONTAKT: magdelicje@o2.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!


Follow on Bloglovin
Instagram
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Licznik odwiedzin