Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówki z domową marmoladą różano-jabłkową i owsianą kruszonką.

Nadzienie różane wyśmienicie smakuje w pączkach - ten zestaw zna chyba każdy. Ja postanowiłam wykorzystać moją konfiturę z róży w trochę inny sposób. Słoiczek takiej konfitury dostałam całkiem niedawno od mojej Babci, która na swojej działce ma duży, pięknie kwitnący krzak róży. Aromat starannie roztartych z cukrem płatków jej kwiatów jest jednym z moich ulubionych zapachów. Pomyślałam, że będzie także pasować do mięciutkich drożdżówek (z dodatkiem mąki pełnoziarnistej). Ponieważ słoiczek był dość mały, postanowiłam dodać do konfitury odrobinę marmolady jabłkowej. Pomysł okazał się trafny, a drożdżówki wyszły rewelacyjne. Moja ulubiona owsiana kruszonka dopełniła dzieła swoim przyjemnym chrupaniem. Polecam :)

Drożdżówki z marmoladą różano-jabłkową

DROŻDŻÓWKI Z DOMOWĄ MARMOLADĄ RÓŻANO-JABŁKOWĄ I OWSIANĄ KRUSZONKĄ

Składniki:

  • szklanka marmolady różano-jabłkowej

 

Ciasto:

  • 400g mąki pszennej luksusowej
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego)
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 duże jajo

 

Kruszonka:

  • 3/4 szklanki drobnych płatków owsianych
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 czubate łyżki masła

 

Do posmarowania:

  • 1 roztrzepane jajo

 

Do miski przesiewamy mąkę luksusową i pełnoziarnistą (otręby pozostałe na sicie dorzucamy do reszty mąki). Dodajemy drożdże, cukier, sól i skórkę cytrynową. Następnie wlewamy mleko, olej, jajko i ekstrakt waniliowy. Wyrabiamy kilka minut aż do momentu, gdy ciasto będzie gładkie (może być trochę kleiste). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę lub do podwojenia objętości.

W międzyczasie szykujemy kruszonkę. Do miseczki wsypujemy płatki owsiane i cukier. Dolewamy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Kruszonka powinna być sypka.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe części, z których formujemy placuszki - powinny mieć wyższe boki i płaskie zagłębienie w środku. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placuszek smarujemy marmoladą i posypujemy kruszonką. Przed włożeniem do piekarnika boki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Smacznego :)

Drożdżówki z marmoladą różano-jabłkową

Drożdżówki z marmoladą różano-jabłkową

niedziela, 07 lipca 2013, magdalicja

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: megi obżarciuch, *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/08/15 19:13:58
Upiekłam :) wyszły przepyszne, jedną mogę wyżywić małą wioskę (albo Gacurę) :D niedługo wyjmuję z piekarnika focaccie, mam nadzieję, że będzie równie smakowita!
-
Gość: meg, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/08/16 23:39:55
była! już zniknęła :(
-
magdalicja
2013/08/18 22:41:46
u mnie też szybko znikała :)
-
yamine
2014/03/23 15:26:45
SUPER....tekst

UWAGA

Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć publikowanych na tym blogu bez wiedzy i zgody autorki jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994 r. Dz.U. Nr 24, poz. 83).
KONTAKT: magdelicje@o2.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!


Follow on Bloglovin
Instagram
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Licznik odwiedzin