Blog > Komentarze do wpisu

Najeżony jeżynami sernik na zimno.

Chyba nigdy w życiu nie miałam do dyspozycji tylu jeżyn, ile w tym roku. Krzak na działce mojej Babci wręcz uginał się od ilości owoców. Nie zastanawiałam się zbyt długo co z nimi zrobić. Moja słabość do serników na zimno sprawiła, że i jeżyny zostały zatopione w masie serowej. Lubię w ten sposób wykorzystywać owoce, ponieważ pozostają surowe, a więc zachowują najwięcej wartości. Dodatkowo upały jak zawsze skutecznie powstrzymują mnie od włączania piekarnika. Miłośnikom słodszych deserów polecam dodanie trochę większej ilości cukru niż podane jest to w przepisie. Nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami i deserami, dlatego także i ten sernik jest mało słodki. Nie dodawałam bitej śmietany, dlatego też nie jest tłuściochem. Lekki, świeży, pyszny i.... duży sernik do podziału dla całej rodziny. Polecam!

sernik na zimno z jeżynami

NAJEŻONY JEŻYNAMI SERNIK NA ZIMNO

Składniki:

  • 1,5 kg gęstego serka homogenizowanego
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • biszkopty
  • około 70 dag jeżyn
  • sok z połówki cytryny
  • skórka otarta z całej cytryny

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia. Galaretki rozpuszczamy w zalecanej na opakowaniu ilości wrzątku, również mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy, aby przestygły. Blaszkę o wymiarach 21x32cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy biszkopty (ja uwielbiam warstwę biszkoptową w serniku na zimno, dlatego ułożyłam podwójną ;). Biszkopty lekko nasączamy przestudzoną galaretką, aby były wilgotne. Pozostałą galaretkę wstawiamy do lodówki. Serek ubijamy przez chwilę z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i skórką cytrynową. Następnie, ciągle miksując, powoli wlewamy przestudzoną żelatynę. Miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Wykładamy połowę masy serowej na warstwę biszkoptów. Posypujemy równomiernie świeżymy jeżynami, które delikatnie przykrywamy drugą połową masy. Na wierzchu układamy pozostałe jeżyny. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. W międzyczasie pilnujemy, aby galaretka osiągnęła konsystencję żelu (jeśli zdarzy się Wam przegapić ten moment, nie do końca zastygniętą galaretkę można zmieszać łyżką i w dość "zmierzwionej" postaci wyłożyć na ciasto). Stężałą masę zalewamy galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki. Po około 1,5 godziny ciasto powinno być gotowe do jedzenia. Smacznego!

sernik na zimno z jeżynami

sernik na zimno z jeżynami

poniedziałek, 19 sierpnia 2013, magdalicja

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: maggie, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/08/19 21:44:10
ej Madzia, skąd bierzesz takie ogromne opakowania serków homo?
-
magdalicja
2013/08/19 23:04:42
nie wiem czy dostępne są takie duże. ja kupiłam 3 opakowania po 500g :)
-
Gość: maggie, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/08/20 01:13:29
pilos z lidla? ;>
-
magdalicja
2013/08/20 08:37:30
z tego co pamiętam, to chyba tak. jest bardzo dobry, bo gęsty.
-
Gość: Evitaa, *.ptwp.pl
2013/08/20 11:50:46
Wygląda pysznie :)
ps tak, pilos z lidla ma duże opakowania, po 500 g.
-
Gość: KuchenneWspomnienia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/13 13:06:46
Bardzo elegancki! :)
-
Gość: maggie, *.internetdsl.tpnet.pl
2015/04/24 20:40:45
oficjalnie otwieram sezon serników na zimno! oczywiście Twoim przepisem! :)
-
magdalicja
2015/05/14 08:50:47
Dziękuję i smacznego! :)

UWAGA

Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć publikowanych na tym blogu bez wiedzy i zgody autorki jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994 r. Dz.U. Nr 24, poz. 83).
KONTAKT: magdelicje@o2.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!


Follow on Bloglovin
Instagram
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Licznik odwiedzin