Blog > Komentarze do wpisu

Jesienna tarta ze śliwkami.

Kruche ciasto ze śliwkami zna chyba każdy. Jednak za sprawą dodatku masy serowej, ta tarta to małe urozmaicenie. Ciasto i masa są dość słodkie, ale wszystko równoważą kwaśne śliwki. Mąka orkiszowa nadaje ciekawego, lekko orzechowego smaku i moim zdaniem jest tutaj niezbędna! Miłośnikom orzechów polecam dodanie pod masę serową posiekanych orzechów włoskich. Będą przyjemnie chrupały, a dodatkowo wzbogacą smak mąki orkiszowej.

Zapach cynamonu i pieczonych śliwek to dla mnie znak, że zarówno w mojej kuchni, jak i w pogodzie powoli zaczyna się już jesień. Oby upłynęła ona pod znakiem pysznych słodkości i pięknej pogody. Smacznego!

***

Po więcej zapraszam na blogowy fanpage

Follow me on facebook

 Tarta ze śliwkami

JESIENNA TARTA ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • łyżka zimnej wody
  • 100g zimnego masła
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta soli

 

Na masę serową:

  • 180g serka ricotta
  • 1 małe jajo
  • 1,5 łyżki miodu

 

Dodatkowo:

  • 400g śliwek
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, skórkę z cytryny i sól. Dodajemy żółtka, wodę i posiekane masło. Mieszamy chwilę łyżką, aby masło połamało się na drobniejsze kawałki i trochę zmieszało się z mąką. Następnie zagniatamy szybko ciasto. Musi mieć zwartą i jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na około godzinę do lodówki.

W międzyczasie wszystkie śliwki kroimy na połówki i pozbawiamy je pestek. Posypujemy cynamonem i mieszamy, aby każda śliwka nabrała aromatu. Przygotowujemy także masę serową - serek ricotta mieszamy z miodem i jajkiem.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wylepiamy równomiernie cienką warstwą schłodzonego ciasta. Boki wyklejamy do wysokości około 2 cm. Całość nakłuwamy dość gęsto widelcem i wkładamy do piekarnika, aby spód naszej tarty trochę się podpiekł. Wyciągamy po około 15-20 minutach, kiedy ciasto jest już lekko zarumienione. Smarujemy spód masą serową, a następnie układamy na wierzchu śliwki. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut. Tarta jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!

Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami

piątek, 06 września 2013, magdalicja

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: toms, 83.218.104.*
2013/09/10 18:30:22
Hej tarta bardzo smaczna przepis udany zdjęcia piękne dziękuję bardzo za pyszną tartę i popieram wypieki jesienne .

UWAGA

Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć publikowanych na tym blogu bez wiedzy i zgody autorki jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994 r. Dz.U. Nr 24, poz. 83).
KONTAKT: magdelicje@o2.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!


Follow on Bloglovin
Instagram
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Licznik odwiedzin