Blog > Komentarze do wpisu

Lody kawowe i kakaowe (bez maszynki)

Jak się okazuje, nie używając maszynki też można zrobić pyszne lody bez chrzęszczących między zębami kryształków zamrożonej wody. Co więcej, da się je zrobić bez ciągłego wyjmowania masy z zamrażarki i miksowania. Do tej pory właśnie to odstraszało mnie od robienia tych mrożonych delicji - "czuwanie" przy nich przez pół dnia. Teraz już wiem, że z tym przepisem nie jest to konieczne. Lody wychodzą gładkie i kremowe. Ja przygotowałam jedne z moich ulubionych smaków - kakaowy i kawowy. Do podstawowej masy można jednak dodawać inne składniki, dzięki którym uzyskacie wersje, które Wam najbardziej odpowiadają. Nie dodając nic, uzyskacie lody śmietankowe. Moim zdaniem są to jedne z najlepszych lodów jakie jadłam. Sami spróbujcie!

Lody kakaowe i kawowe

LODY

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 400ml śmietanki kremówki
  • 100g cukru
  • 8g cukru waniliowego
  • 2 łyżki rumu/wódki
  • łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 płaskie łyżeczki ciemnego, gorzkiego kakao

Jajka dokładnie myjemy, a następnie wyparzamy. Oddzielamy żółtka od białek (białka nie będą nam już potrzebne). Zarówno do kawy, jak i do kakao dodajemy po około 2 łyżki wrzątku i dokładnie rozpuszczamy, aby uzyskać mocną esencję kawową i gęsty kakaowy roztwór. W garnku zagotowujemy wodę, ponieważ żółtka będą ubijane w kąpieli wodnej. Śmietankę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie do miski z żółtkami dodajemy sok z cytryny, 2 łyżki cukru oraz cukier waniliowy i stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Ubijamy trzepaczką, stopniowo dodając pozostały cukier. Musimy uzyskać konsystencję gęstego kremu o jasnożółtej barwie. Garnek z gorącą śmietanką zestawiamy z palnika i cienką stróżką wlewamy do niego masę jajeczną. Śmietankę z jajkami należy cały czas energicznie mieszać trzepaczką, aby składniki idealnie się połączyły. Następnie całość ponownie stawiamy na kuchence i na najmniejszej mocy palnika podgrzewamy przez około 5-7 minut. Oczywiście nie zapominamy o nieustannym mieszaniu! Masa powinna lekko zgęstnieć, ale nie możemy doprowadzić jej do wrzenia, bo się zważy. Gotową masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy esencję kawową, do drugiej kakao. Dokładnie łączymy składniki i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed samym zamrożeniem dolewamy jeszcze po łyżce alkoholu, mieszamy i całość przelewamy do pojemniczków. Wkładamy do zamrażarki. Lody powinny być gotowe po około 5-6 godzinach. Przed ich nałożeniem radzę wyjąć je z zamrażarki na około 10 minut, aby trochę zmiękły. Smacznego!

Lody kakaowe i kawowe

wtorek, 17 września 2013, magdalicja

Polecane wpisy

Komentarze
ervisha
2013/09/17 11:44:41
Kawy nie lubie ale lody kawowe to co innego :0
-
Gość: Radek, *.adsl.inetia.pl
2013/09/17 12:04:06
A ja myślałem, że ciekłym azotem będziesz je mrozić :)
-
Gość: madlene17, *.adsl.inetia.pl
2013/09/17 12:15:20
Mmmm...kawowe, uwilebiam je:)
-
magdalicja
2013/09/17 12:29:35
Radek przykro mi, że się rozczarowałeś. Takich cudów w mojej kuchni jeszcze nie ma ;)
-
karmel-itka
2013/09/17 18:59:13
o, bez maszynki, super!

UWAGA

Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć publikowanych na tym blogu bez wiedzy i zgody autorki jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994 r. Dz.U. Nr 24, poz. 83).
KONTAKT: magdelicje@o2.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!


Follow on Bloglovin
Instagram
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Licznik odwiedzin