Blog > Komentarze do wpisu

Pierniczki (z m±k± orkiszow±).

Przyszedł grudzień i zima - pierniczkowa pora roku. Kojarzy mi się z zapachem rozgrzewaj±cych przypraw korzennych i cytrusów. Najlepszym sposobem na przepełnienie domu takimi cudownymi aromatami jest upieczenie pierniczków. Proponowany przeze mnie przepis jest oczywi¶cie trochę "uzdrowiony" pełnoziarnist± m±k± orkiszow±. Moim zdaniem idealnie pasuje ona do takich wypieków, nadaje lekko orzechowego smaku. Pierniczki po upieczeniu s± chrupi±ce, ale nie za twarde. Można je włożyć do puszki, schować przed domowymi łasuchami i przechować nawet do nowego roku.  Przed podaniem udekorowałam je czekolad± i migdałami, przez co smakowały jeszcze lepiej. Stały się także przyjemnie miękkie i delikatne. Polecam!

Pierniczki z m±k± orkiszow±

PIERNICZKI

Składniki:

  • 2 szklanki m±ki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 i 1/3 szklanki m±ki pszennej luksusowej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • ½ szklanki miodu
  • 130 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru aromatyzowanego wanili±
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z ½ cytryny

Do garnuszka wlewamy miód, dodajemy masło, cukier, skórkę z pomarańczy i skórkę z cytryny. Podgrzewamy na najmniejszym palniku przez około 10 minut, aby cukier i masło się rozpu¶ciły. Mieszamy co jaki¶ czas. Następnie zdejmujemy garnuszek z kuchenki i odstawiamy masę do ostygnięcia na około 45 minut.

W międzyczasie do miski wsypujemy m±kę pszenn±, orkiszow±, sodę, przyprawę do piernika, imbir i sól. Mieszamy. Przestudzon± zawarto¶ć garnuszka wlewamy do miski, dodajemy dwa jajka i zagniatamy ciasto. Będzie ono do¶ć miękkie i kleiste. Nie należy się tym przejmować, wła¶nie takie ma być. Obsypujemy je m±k± i formujemy kulę. Zostawiamy w misce, przykrywamy foli± spożywcz± lub talerzykiem i wstawiamy na około dwie godziny do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 170oC. Odrywamy kawałek schłodzonego ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy na grubo¶ć około 0,5 cm. W razie potrzeby stolnicę podsypujemy m±k±. Foremkami wycinamy pierniczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 7-8 minut. Studzimy na kratce.

Po wystudzeniu możemy je dowolnie udekorować. Ja wybrałam gorzk± czekoladę z duż± zawarto¶ci± kakao rozpuszczon± w odrobinie mleka. Polane czekolad± pierniczki posypałam także siekanymi migdałami.

Smacznego!

Pierniczki z m±k± orkiszow±

 

Pierniczki z m±k± orkiszow±

 

Pierniczki z m±k± orkiszow±

Inspiracja.

¶roda, 11 grudnia 2013, magdalicja

Polecane wpisy

Komentarze
Go¶ć: , *.80-202-98.nextgentel.com
2013/12/11 14:58:40
wygl±daj± ¶wietnie:)
-
Go¶ć: tomek, 83.218.104.*
2013/12/11 17:53:08
S± smaczne zdrowe i bardzo ładnie ozdobione gratuluję
-
Go¶ć: Korn, *.dynamic.chello.pl
2013/12/14 13:34:59
Gosia dzi¶ je piecze :). trzymaj kciuki!

UWAGA

Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć publikowanych na tym blogu bez wiedzy i zgody autorki jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994 r. Dz.U. Nr 24, poz. 83).
KONTAKT: magdelicje@o2.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!


Follow on Bloglovin
Instagram
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Licznik odwiedzin