Blog > Komentarze do wpisu

Kapusta kiszona w słoikach.

Oto i ona. Moja ulubiona, domowa kapusta kiszona. Wszystkie kupowane w sklepach namiastki zakwaszane kwaskiem cytrynowym mogą się schować. Jeszcze rok temu sama je kupowałam, ale tej zimy zmieniłam przyzwyczajenia. Teraz co dwa tygodnie przygotowuję dwa słoiki kapusty według tego przepisu i zajadam się robionymi z niej surówkami. Na blogu pojawiały się głównie przepisy na słodkości i różne wypieki, jednak od pewnego czasu dochodziły mnie słuchy, że powinnam opisać jak przygotowuję swoją kapustę kiszoną w słoikach. Nie ma problemu. Przepis jest bardzo prosty, a kapusta smaczna i, jak pewnie wszyscy już wiedzą, bardzo zdrowa. Polecam!

Kapusta kiszona w słoikach

KAPUSTA KISZONA W SŁOIKACH

Składniki*:

  • 1 kg kapusty
  • 1,5 - 2,5 dag soli
  • 1 marchewka
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych

* do kapusty można dodać także jabłko. Ziele angielskie zastąpić można nasionami jałowca, kopru lub kminku. Dodajmy więc to, co najbardziej nam pasuje.

Kapustę szatkujemy. Najlepiej zrobić to za pomocą jakiegoś robota kuchennego, aby uzyskać jak najcieńsze paseczki. Można oczywiście siekać ją ręcznie, jednak zajmuje to trochę więcej czasu. Gotową kapustę wkładamy do dużej, szklanej miski, solimy, przykrywamy i odstawiamy na 3-4 godziny, aby puściła sok i odrobinę zmiękła. Następnie dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchewkę (jeśli chcemy, dodajemy również starte jabłko), mieszamy i wkładamy porcjami do słoików. Każdą porcję mocno ubijamy, najlepiej dłonią. Pomiędzy warstwy wkładamy kilka ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe (na jeden słoik około 4 ziarenka i 2 listki). Słoiki zapełniamy do 3/4 objętości. Szczelnie je zakręcamy i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce (najlepiej o temperaturze pokojowej: 20-22 st. C). Po dwóch dniach odkręcamy słoiki, mocno ugniatamy łyżką całą zawartość, zakręcamy ponownie i odstawiamy w chłodniejsze miejsce (15-18 st. C) na około 2-3 tygodnie. W międzyczasie warto jeszcze raz ubić kapustę w słoikach, aby lepiej się kisiła.

Gotową kapustę przechowuję w lodówce.

Smacznego!

 Kapusta kiszona w słoikach

sobota, 04 stycznia 2014, magdalicja

Polecane wpisy

Komentarze
zuzannajonda
2014/01/04 16:23:31
________________________________________________________
KAPITALNIE, PRZEMYŚLANIE TO OPRACOWAŁAŚ! *****

NO I JAKIE TO PROSTE: BARDZO DZIĘKUJĘ, SKORZYSTAJĄ WSZYSCY.

________________________________________________________
-
Gość: hania, *.internetdsl.tpnet.pl
2015/11/05 10:01:51
A ile soli?

UWAGA

Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć publikowanych na tym blogu bez wiedzy i zgody autorki jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994 r. Dz.U. Nr 24, poz. 83).
KONTAKT: magdelicje@o2.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!


Follow on Bloglovin
Instagram
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Licznik odwiedzin