Blog > Komentarze do wpisu

Chrupiące gofry z frużeliną truskawkową.

Wypróbowałam już kilka przepisów na gofry. Niestety nie wychodziły one takie, jak lubię. Zawsze coś było nie tak. Jednak w kuchennych notatkach mojej Mamy głęboko schowany był przepis, który i ja postanowiłam sprawdzić. Zabrałam się więc do roboty i upiekłam około 15 gofrów. Wyszły pyszne! Lekko słodkie, aromatyczne i przede wszystkim bardzo chrupiące. Jeśli nie zjecie wszystkich zaraz po upieczeniu, na drugi dzień można włożyć je na chwilę do rozgrzanej gofrownicy i podgrzać, dzięki czemu znów stają się chrupiące. Do tego bita śmietana i lekka frużelina truskawkowa. Coś pysznego!

Chrupiące gofry z frużeliną truskawkową

CHRUPIĄCE GOFRY

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 40 g cukru
  • 10 g domowego cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy stopniowo mąkę i nadal ucieramy. Następnie wbijamy po jednym jajku. Ucieramy mikserem, aby uzyskać ciasto o jednolitej strukturze. Dosypujemy skórkę cytrynową i powoli dolewamy mleko. Nadal ubijamy. Ciasto powinno być gęste i puszyste.

Rozgrzewamy gofrownicę. Ciasto nakładamy łyżką, zamykamy gofrownicę i pieczemy około 3-4 minuty. Gofry studzimy na kratce.

Podajemy z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową.

 

FRUŻELINA TRUSKAWKOWA

Składniki:

  • 500 g mrożonych truskawek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Rozmrożone owoce wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Powoli podgrzewamy, aby cukier się dobrze rozpuścił. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody i dodajemy do gotujących się owoców. Całość gotujemy jeszcze przez około 3 - 4  minuty, a następnie zdejmujemy z kuchenki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i powoli wlewamy do gorącego owocowego kisielu, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Studzimy, aby frużelina zgęstniała.

Jeśli chcemy przechowywać frużelinę kilka dni, przelewamy ją do słoiczka i wstawiamy do lodówki. Jeśli jednak chcemy podawać ją z goframi, najlepiej jest  przygotować ją niedługo przed podaniem, ponieważ ostudzona do temperatury pokojowej zachowuje płynną konsystencję. Po schłodzeniu w lodówce jest twarda i nie będzie już sosem, a raczej dżemem.

Chrupiące gofry z frużeliną truskawkową

Chrupiące gofry z frużeliną truskawkową

niedziela, 02 lutego 2014, magdalicja

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Korn, *.dynamic.chello.pl
2014/02/02 12:56:58
Koniecznie zrób takie, jak przyjadę do domu!
-
horecaservice
2014/10/01 08:50:28
ja chce gofra!!! :D
-
Gość: sosna, *.cpe.netcabo.pt
2014/11/06 18:22:48
ŻĄDAMY NOWYCH WPISÓW

UWAGA

Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć publikowanych na tym blogu bez wiedzy i zgody autorki jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994 r. Dz.U. Nr 24, poz. 83).
KONTAKT: magdelicje@o2.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!


Follow on Bloglovin
Instagram
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Licznik odwiedzin