Blog > Komentarze do wpisu

Bezglutenowa szarlotka.

Okazuje się, że wykluczenie glutenu w moim przypadku zdziałało cuda. Po wieloletnich zmaganiach z moim zbuntowanym brzuchem, nareszcie czuję się wolna od nieprzyjemnych dolegliwości. Cóż za lekkość!

Zmiana przyzwyczajeń wydawała mi się niewykonalna. Czymże zastąpić wszechobecną pszenicę, żyto, owies i jęczmień?  Okazało się jednak, że nie jest to aż takie trudne. Zasmakowałam w wypiekach z mąki gryczanej, kukurydzianej, ryżowej i jaglanej. Kupiłam młynek żarnowy i mogę sama przygotowywać mąkę jaką tylko zechcę. Odkrywam pieczenie na nowo. Eksperymentuję, nie zawsze z sukcesem, ale chyba o to chodzi w eksperymentowaniu - wyciągam wnioski i poprawiam swoje kuchenne receptury. Wspaniała zabawa!

Dzisiaj zapraszam na bezglutenową szarlotkę na kruchym cieście. Bałam się, że będzie to jeden z tych eksperymentów, które skończą się niepowodzeniem. Ciasto po wyrobieniu nie pachniało zachęcająco - w przeciwieństwie do ciast kruchych z mąki pszennej. Jednak po upieczeniu zyskało maślany aromat i pachniało podobnie do tradycyjnej szarlotki. Jest bardzo delikatne i kruche (wręcz "piaskowe"). Dla mnie nie jest to minus - kompletnie mi to nie przeszkadza. Moi glutenowi domownicy również stwierdzili, że jest pyszne. Polecam! :)

 Szarlotka bezglutenowa

 

BEZGLUTENOWA SZARLOTKA

Składniki:

  • 150 g mąki jaglanej
  • 130 g mąki kukurydzianej
  • 90 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 3 żółtka
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 - 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody

 Nadzienie jabłkowe:

  • pół dużego słoika domowych, prażonych jabłek lub
  • około 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych, np. szarych renet)

 Beza:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru

Jeśli nie mamy zapasów jabłek w słoikach, przygotowujemy nadzienie do szarlotki. Obieramy jabłka, ścieramy na tarce (na grubych oczkach) i prażymy około 20 minut, aby odparować nadmiar soku i sprawić, że jabłka będą miękkie. Pod koniec smażenia możemy odrobinę posłodzić.

Ciasto przygotowujemy używając robota kuchennego lub malaksera. Jeśli nie posiadacie żadnego z tych urządzeń, polecam metodę tradycyjną. Na stolnicy mieszamy mąkę jaglaną i mąkę kukurydzianą. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, cynamon i szczyptę soli. Wkrajamy zimne masło i siekamy całość. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do ciasta, białka pozostawiamy na bezę. Zagniatamy. Jeśli ciasto nie daje się skleić, dolewamy odrobinę zimnej wody.

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około pół godziny.

W międzyczasie przygotowujemy bezę. Do schłodzonych białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę, aby wszystko się dokładnie połączyło.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Ja swoją szarlotkę piekłam w keksówce średniej wielkości, ale myślę, że spokojnie można ją upiec np. w małej tortownicy.

Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem spód oraz brzegi. Nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach i wstawiamy na około 15-20 minut do rozgrzanego piekarnika, aby się podpiekło. Następnie na spód wykładamy jabłka i przykrywamy je kołderką z białek.

Pieczemy około pół godziny.

Smacznego!

 Szarlotka bezglutenowa

 Młynek żarnowy, mąka jaglana

niedziela, 25 stycznia 2015, magdalicja

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Szefowa w swojej kuchni -, *.dynamic.chello.pl
2015/01/25 11:39:48
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html
-
Gość: foodmania, *.static.korbank.pl
2015/01/25 19:43:47
prezentuje sie pysznie i w zdrowej wersji- super :)
-
2015/01/28 16:55:31
A akurat miałam ochotę na szarlotkę! No ale na dziś mam już w planach steki Wrocław jako jedno z najwspanialszych miast w Polsce serwuje wszystko na co mam w sumie ochotę :) Nie ma to jak dobra restauracja :). A może akurat też będą mieć szarlotkę.
-
Gość: Ada, *.dynamic.chello.pl
2015/02/23 21:40:13
Oczywiście, że się da bez glutenu :) Trzeba tylko trochę bardziej pokombinować :)

UWAGA

Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć publikowanych na tym blogu bez wiedzy i zgody autorki jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994 r. Dz.U. Nr 24, poz. 83).
KONTAKT: magdelicje@o2.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!


Follow on Bloglovin
Instagram
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Licznik odwiedzin