Blog > Komentarze do wpisu

Puszysty sernik (dla cukrzyków i bezglutenowców)

Nikt nie powiedział, że alergicy i cukrzycy nie mogą osładzać sobie życia ciastem. Moje eksperymentowanie z potrawami, a przede wszystkim deserami dla cukrzyków trwa już dobre kilka lat. Jak już pisałam wcześniej, teraz dołączyło także wykluczanie glutenu. Dlatego powstał ten sernik. Jest to przepis mojej Babci, ale po moich modyfikacjach. Podstawową jest zamiana cukru na ksylitol. Ma on niski indeks glikemiczny, mogą go jeść diabetycy, a poza tym nie zmienia smaku podczas pieczenia. W oryginalnym przepisie był też budyń w proszku, aby zagęścić trochę ser. Niestety budyń to czysta skrobia o bardzo wysokim IG. Zamiast tego, możemy dodać mąkę jaglaną. Ilość zależy od tego, jak wilgotny mamy ser. Do tego sernika polecam wybrać twaróg sernikowy, który nie będzie zbyt mokry. Obie modyfikacje zupełnie nie wpłynęły na smak ciasta. Pamiętam je z dzieciństwa i muszę przyznać, że ta wersja smakuje zupełnie tak samo. Sernik ma bardzo lekką konsystencję, jest jak serowe ptasie mleczko. Jest wilgotny i delikatny. Mój ulubiony.  Niestety, jak każdy sernik, który upiekłam do tej pory, jest koślawy, popękany i przypieczony. Ale czy to ważne?

Smacznego! :)

 sernik bezglutenowy bez cukru

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 6 białek
  • 1 kilogram twarogu sernikowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 190g ksylitolu
  • około 3 łyżki mąki bezglutenowej (np. jaglanej. można zwiększyć tę ilość, jeśli ser jest zbyt wilgotny)
  • skórka otarta z jednej małej cytryny
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

6 białek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, aby na koniec dodać ją do masy serowej. Włączamy piekarnik. Nastawiamy na 180 stopni.

2 jajka i 4 żółtka ucieramy z ksylitolem na biały puch. Następnie stopniowo dodajemy ser. Potem dolewamy mleko i olej. Dodajemy skórkę cytrynową, esencję waniliową oraz mąkę. Chwilę miksujemy, aby wszystkie składniki się połączyły. Wszsystko delikatnie mieszamy z pianą (najlepiej drewnianą łyżką). Przelewamy do foremki (u mnie była to tortownica  o  średnicy 25cm).

Pieczemy około 60 min. Potem studzimy w piekarniku.

 

sernik bezglutenowy bez cukru

czwartek, 14 maja 2015, magdalicja

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Ponczi, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/06/01 13:39:36
mam bardzo dużo czasu, bo się uczę, dlatego zrobię jutro albo w środę, bo chodzi za mną od jakiegoś czasu sernik właśnie...:D
-
Gość: , *.dynamic.mm.pl
2016/01/22 18:39:25
A po co to mleko ?
-
Gość: Kasia, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2016/10/10 21:59:25
Super przepis, sernik wyszedł bardzo dobry :D Nie dodałam tylko mleka, bo ciasto było rzadkie i akurat bez mleka konsystencja jest super. Nawet mąż nie-cukrzyk się zajada! :D

UWAGA

Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć publikowanych na tym blogu bez wiedzy i zgody autorki jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994 r. Dz.U. Nr 24, poz. 83).
KONTAKT: magdelicje@o2.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!


Follow on Bloglovin
Instagram
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Licznik odwiedzin