Kategorie: Wszystkie | inne | przepisy
RSS
niedziela, 17 lipca 2011

Nie mogłabym przejść obojętnie przez las pełen jagód. Dlatego wczoraj, po wejściu na Przehybę i zobaczeniu, że zbocza "usiane" są owocami, postanowiłam wyjść dziś wcześnie i zebrać ich choć trochę. Dzisiejszy poranek aż zapraszał, żeby wstać z łóżka. Był rześki, pachnący lasem, słoneczny. Po prostu piękny :)

 poranek.

 

A oto jagody, bohaterki dzisiejszego dnia :)

 

krzaczek jagód.

 

jagody.

Wrzuć na Facebooka

Tagi: jagody
21:39, magdalicja , inne
Link Komentarze (5) »
czwartek, 14 lipca 2011

...jest problemem. Każdy chciałby go zjeść, a kolejka do lodówki jest długa. Jedyne co pozostaje, to wziąć łyżeczkę i skubnąć troszkę.

Pomysł zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki i tam też odsyłam po szczegóły, ponieważ prawie wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Jedyne co zmieniłam, to rodzaj wiśni dodanych do masy (użyłam zasypywanych cukrem i pasteryzowanych wiśni ze słoika).

Sernik wyszedł rewelacyjny. Intensywnie czekoladowy, muślinowy i wbrew pozorom nie za słodki. W dodatku jest to sernik na zimno, więc w sam raz na upalne dni, gdy włączanie piekarnika może być samobójstwem, a ma się ochotę na coś słodkiego :)

 

sernik

Wrzuć na Facebooka

wtorek, 12 lipca 2011

Pieczenie bułek wciąga i w dodatku daje wiele radochy! :)

Zaczęło się od sześciu razowych bułeczek upieczonych z ciekawości, a skończyło na przeróżnych wariacjach i przepisach. Wszystko dlatego, że w piekarniach trudno dostać porządne pieczywo. Gumowe i lekkie jak piórko bułki i chleb, albo razowiec barwiony karmelem, który w składzie ma znikome ilości mąki razowej (lub nie ma jej wcale!), zdecydowanie mi nie smakują. Stwierdziłam, że może sama coś upiekę. Dlatego ciągle szukam ciekawych przepisów i sama je modyfikuję lub wymyślam nowe, żeby nie zapomnieć jak smakuje prawdziwe pieczywo. 

Po wypróbowaniu kilku przepisów na bułeczki razowe (kiedyś pewnie o nich napiszę), przyszedł czas na coś "białego". Tym razem są to rogale (przepis znalazłam na blogu Pracownia Wypieków :) ). Jeden waży pewnie tyle, co trzy bułki z niejednego supermarketu, a smak i zapach zrobionego przez siebie pieczywa jest rewelacyjny. No i ta satysfakcja! Polecam :)

 

rogal

Rogale

Składniki: 

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 250 ml wody

 

Mąkę należy wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo wodę i olej. Zagniatać kilka minut, do momentu aż ciasto będzie gładkie (powinno być dosyć luźne). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę (lub do podwojenia objętości).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować do grubości około 2 cm, starając się zachować kształt okręgu. Następnie pokroić ciasto na 6 równych kawałków w kształcie trójkąta. Każdy kawałek zwinąć, zaczynając od dłuższego boku.

Rogale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190o C. Na dno piekarnika wstawić keksówkę z wodą, aby rogale nie były za suche. Piec 20 – 30 minut.

 

Smacznego!

 

 rogale

 

Wrzuć na Facebooka

08:35, magdalicja , przepisy
Link Komentarze (8) »
czwartek, 07 lipca 2011

Pierwszy raz w życiu upiekłam chałkę, ale wiem, że na pewno nie ostatni. Jest puszysta, miękka, lekko słodka i niezwykle aromatyczna. Przepyszna! Idealna na śniadanie - z masłem i mlekiem. Bez dodatków też wszystkim bardzo smakowała. Polecam!

 

chałka rumiana

 

Chałka rumiana

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego)
  • 5 łyżek oleju
  • 1 duże jajko

Do posmarowania:

  • 1 roztrzepane jajko

 

Przesianą do miski mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Następnie wlać jajko roztrzepane z mlekiem i olejem. Wyrabiać kilka minut aż do momentu, gdy ciasto będzie gładkie (może być trochę kleiste). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę lub do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie wyrobić i podzielić na 4 równe części, z których należy potem uformować wałeczki i zapleść chałkę.

Wbrew pozorom jest to bardzo proste. Poniżej link do filmu, w którym pokazane jest dokładnie jak to zrobić.

 

zaplatanie chałki --> film

 

Zaplecioną chałkę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na około godzinę w cieple do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175oC na około 25-30 minut. Po wyjęciu studzić na kratce.

 

Smacznego!

 

Wrzuć na Facebooka

Gotowanie, a zwłaszcza pieczenie, sprawia mi ogromną przyjemność i jest dla mnie najlepszym sposobem na zrelaksowanie się. Uwielbiam robić jedzenie i jeść, kocham kuchenne zapachy i dźwięki. Kuchnia jest jednym z moich ulubionych miejsc w domu, szczególnie wtedy, kiedy pachnie w niej świeżo upieczonym ciastem. :)

Od dłuższego czasu myślałam o założeniu bloga, na którym będę mogła zamieszczać wypróbowane przeze mnie przepisy i dzielić się nimi z innymi. Dlatego teraz, gdy mam już trochę czasu aby go prowadzić i kilka pomysłów na to, co chciałabym zaprezentować, zaczynam pisanie.

Witam w świecie smaków i zapachów oraz zapraszam do przeglądania mojego bloga!

 

Magdalicja

18:09, magdalicja , inne
Link Komentarze (2) »
1 , 2 , 3 , 4
 

UWAGA

Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć publikowanych na tym blogu bez wiedzy i zgody autorki jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994 r. Dz.U. Nr 24, poz. 83).
KONTAKT: magdelicje@o2.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!


Follow on Bloglovin
Instagram
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Licznik odwiedzin