Kategorie: Wszystkie | inne | przepisy
RSS

inne

piątek, 12 lipca 2013

Dwa lata temu pisałam na blogu o zbieraniu jagód (w Małopolsce nazywanych borówkami) na Przehybie. W tym roku wybrałam się w okolice Piwnicznej-Zdroju. W obu przypadkach zanim zacznie się zbierać owoce, trzeba się trochę zmęczyć pokonując wysokość kilkuset metrów. Nagrodą są nie tylko pachnące jagody, ale przede wszystkim wspaniałe widoki :)

okolice Piwnicznej-Zdroju

Po kilku godzinach zbierania miałam pełną miskę intensywnie fioletowych maleństw, które z przyjemnością wykorzystam do sernika na zimno i pierogów :)

jagody

A Wy jak wykorzystaliście tegoroczne jagody? :)

Tagi: jagody
09:21, magdalicja , inne
Link Komentarze (3) »
sobota, 25 maja 2013

Jeśli czasami zastanawiacie się nad tym, jaka przyprawa pasowałaby do przyrządzanego przez Was dania czy deseru, lub jak wzbogacić jego smak, polecam ciekawą infografikę, na którą natrafiłam wczoraj. Przedstawia ona związki kulinarne, które okazują się być zawsze szczęśliwe. Jest to swoisty kulinarny drogowskaz stanowiący podpowiedź szczególnie dla początkujących lub oszczędnych w stosowaniu przypraw i ziół. Oczywiście zawsze możemy zrobić od niego odstępstwo. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i kubków smakowych. Mam nadzieję, że komuś z Was się przyda. Udanego pichcenia! :)

Alfabet udanych związków kulinarnych - link

przyprawy

Magdalicja.

18:19, magdalicja , inne
Link Komentarze (1) »
środa, 20 lipca 2011

Do kanapek, mas do tortów i do niektórych ciast zdecydowanie wybieram masło, ponieważ uwielbiam jego smak i zapach. Poza tym, przy wyborze produktów kieruję się listą składników podaną na opakowaniu - im krótsza, tym lepsza. Również dlatego u mnie masło wygrywa. Margaryna zawsze wydawała mi się dziwnym tworem o niezrozumiałym składzie i niezbyt przyjemnym smaku. Jednak ostatnio zastanawiałam się nad tym, czy moje wybory są słuszne. Czy tłuszcze, których używam są odpowiednio dobrane. Które są najzdrowsze? Czy margaryna jest naprawdę tak zdrowa jak twierdzą niektórzy? Czy rzeczywiście powinniśmy unikać masła ze względu na wysoką zawartość cholesterolu? Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia, a jaki do sałatek?

Poszperałam trochę w internecie i natrafiłam na wywiad z prof. Grażyną Cichosz. Słowa pani profesor dają dużo do myślenia, dlatego szukałam dalej i natrafiłam na kolejny wywiad. Jest to rozmowa z dr hab. Małgorzatą Kozłowską-Wojciechowską, w której wiele jest odniesień do słów prof. Cichosz.

Po wielu godzinach szukania, czytania i analizowania przeróżnych informacji, które znalazłam na temat tłuszczów myślę, że te dwa wywiady dały mi odpowiedź na moje pytania. Zachęcam do ich przeczytania (zaczynając od rozmowy z prof. Cichosz) wszystkich, którzy mają podobne wątpliwości i są zainteresowani tym, co jedzą. Linki podaję poniżej :)

Rozmowa z prof. Grażyną Cichosz

Rozmowa z dr hab. Małgorzatą Kozłowską-Wojciechowską

 

A jakich tłuszczów Wy używacie? I jak odpowiecie na pytanie: masło czy margaryna?

 

Wrzuć na Facebooka

13:16, magdalicja , inne
Link Komentarze (12) »
niedziela, 17 lipca 2011

Nie mogłabym przejść obojętnie przez las pełen jagód. Dlatego wczoraj, po wejściu na Przehybę i zobaczeniu, że zbocza "usiane" są owocami, postanowiłam wyjść dziś wcześnie i zebrać ich choć trochę. Dzisiejszy poranek aż zapraszał, żeby wstać z łóżka. Był rześki, pachnący lasem, słoneczny. Po prostu piękny :)

 poranek.

 

A oto jagody, bohaterki dzisiejszego dnia :)

 

krzaczek jagód.

 

jagody.

Wrzuć na Facebooka

Tagi: jagody
21:39, magdalicja , inne
Link Komentarze (5) »
czwartek, 07 lipca 2011

Gotowanie, a zwłaszcza pieczenie, sprawia mi ogromną przyjemność i jest dla mnie najlepszym sposobem na zrelaksowanie się. Uwielbiam robić jedzenie i jeść, kocham kuchenne zapachy i dźwięki. Kuchnia jest jednym z moich ulubionych miejsc w domu, szczególnie wtedy, kiedy pachnie w niej świeżo upieczonym ciastem. :)

Od dłuższego czasu myślałam o założeniu bloga, na którym będę mogła zamieszczać wypróbowane przeze mnie przepisy i dzielić się nimi z innymi. Dlatego teraz, gdy mam już trochę czasu aby go prowadzić i kilka pomysłów na to, co chciałabym zaprezentować, zaczynam pisanie.

Witam w świecie smaków i zapachów oraz zapraszam do przeglądania mojego bloga!

 

Magdalicja

18:09, magdalicja , inne
Link Komentarze (2) »

UWAGA

Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć publikowanych na tym blogu bez wiedzy i zgody autorki jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994 r. Dz.U. Nr 24, poz. 83).
KONTAKT: magdelicje@o2.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!


Follow on Bloglovin
Instagram
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Licznik odwiedzin