Kategorie: Wszystkie | inne | przepisy
RSS
środa, 20 lipca 2011

Do kanapek, mas do tortów i do niektórych ciast zdecydowanie wybieram masło, ponieważ uwielbiam jego smak i zapach. Poza tym, przy wyborze produktów kieruję się listą składników podaną na opakowaniu - im krótsza, tym lepsza. Również dlatego u mnie masło wygrywa. Margaryna zawsze wydawała mi się dziwnym tworem o niezrozumiałym składzie i niezbyt przyjemnym smaku. Jednak ostatnio zastanawiałam się nad tym, czy moje wybory są słuszne. Czy tłuszcze, których używam są odpowiednio dobrane. Które są najzdrowsze? Czy margaryna jest naprawdę tak zdrowa jak twierdzą niektórzy? Czy rzeczywiście powinniśmy unikać masła ze względu na wysoką zawartość cholesterolu? Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia, a jaki do sałatek?

Poszperałam trochę w internecie i natrafiłam na wywiad z prof. Grażyną Cichosz. Słowa pani profesor dają dużo do myślenia, dlatego szukałam dalej i natrafiłam na kolejny wywiad. Jest to rozmowa z dr hab. Małgorzatą Kozłowską-Wojciechowską, w której wiele jest odniesień do słów prof. Cichosz.

Po wielu godzinach szukania, czytania i analizowania przeróżnych informacji, które znalazłam na temat tłuszczów myślę, że te dwa wywiady dały mi odpowiedź na moje pytania. Zachęcam do ich przeczytania (zaczynając od rozmowy z prof. Cichosz) wszystkich, którzy mają podobne wątpliwości i są zainteresowani tym, co jedzą. Linki podaję poniżej :)

Rozmowa z prof. Grażyną Cichosz

Rozmowa z dr hab. Małgorzatą Kozłowską-Wojciechowską

 

A jakich tłuszczów Wy używacie? I jak odpowiecie na pytanie: masło czy margaryna?

 

Wrzuć na Facebooka

13:16, magdalicja , inne
Link Komentarze (11) »
poniedziałek, 18 lipca 2011

Zamarzyłam wczoraj o pierogach z jagodami. Dziś spełniłam to moje małe marzenie i ulepiłam ich trochę na obiad. Są bardzo proste do zrobienia, co nie oznacza, że nie zachwycają smakiem. Wręcz przeciwnie, są pyszne! Zajadaliśmy je dziś z uśmiechami, pokazując fioletowe zęby ;) Kto jeszcze w tym roku nie jadł takich pierogów musi nadrobić te zaległości, dopóki jeszcze trwa sezon na jagody!

 pierogi z jagodami.

 

Pierogi z jagodami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • jagody

 

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej zagłębienie i dodać sól, olej oraz odrobinę wody. Połączyć składniki a następnie, zagniatając ciasto, stopniowo dodawać resztę wody. W razie potrzeby podsypywać mąką, aby nie przyklejało się do stolnicy. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i miękkie.

Ciasto podzielić na 3 części i po kolei rozwałkowywać na cienkie placki (o grubości około 2 – 3 mm). Szklanką wycinać kółeczka, na środek każdego układać trochę jagód i sklejać pierogi.

W garnku zagotować wodę. Można dodać do niej trochę oleju lub oliwy, aby pierogi się nie skleiły. Pierogi wrzucać partiami na gotującą się wodę i gotować do miękkości ciasta (około 2 minuty od wypłynięcia).

Najlepiej smakują podane ze śmietaną i cukrem.

 

Smacznego!

 

Wrzuć na Facebooka

Tagi: jagody mąka
18:13, magdalicja , przepisy
Link Komentarze (6) »
niedziela, 17 lipca 2011

Nie mogłabym przejść obojętnie przez las pełen jagód. Dlatego wczoraj, po wejściu na Przehybę i zobaczeniu, że zbocza "usiane" są owocami, postanowiłam wyjść dziś wcześnie i zebrać ich choć trochę. Dzisiejszy poranek aż zapraszał, żeby wstać z łóżka. Był rześki, pachnący lasem, słoneczny. Po prostu piękny :)

 poranek.

 

A oto jagody, bohaterki dzisiejszego dnia :)

 

krzaczek jagód.

 

jagody.

Wrzuć na Facebooka

Tagi: jagody
21:39, magdalicja , inne
Link Komentarze (5) »
czwartek, 14 lipca 2011

...jest problemem. Każdy chciałby go zjeść, a kolejka do lodówki jest długa. Jedyne co pozostaje, to wziąć łyżeczkę i skubnąć troszkę.

Pomysł zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki i tam też odsyłam po szczegóły, ponieważ prawie wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Jedyne co zmieniłam, to rodzaj wiśni dodanych do masy (użyłam zasypywanych cukrem i pasteryzowanych wiśni ze słoika).

Sernik wyszedł rewelacyjny. Intensywnie czekoladowy, muślinowy i wbrew pozorom nie za słodki. W dodatku jest to sernik na zimno, więc w sam raz na upalne dni, gdy włączanie piekarnika może być samobójstwem, a ma się ochotę na coś słodkiego :)

 

sernik

Wrzuć na Facebooka

wtorek, 12 lipca 2011

Pieczenie bułek wciąga i w dodatku daje wiele radochy! :)

Zaczęło się od sześciu razowych bułeczek upieczonych z ciekawości, a skończyło na przeróżnych wariacjach i przepisach. Wszystko dlatego, że w piekarniach trudno dostać porządne pieczywo. Gumowe i lekkie jak piórko bułki i chleb, albo razowiec barwiony karmelem, który w składzie ma znikome ilości mąki razowej (lub nie ma jej wcale!), zdecydowanie mi nie smakują. Stwierdziłam, że może sama coś upiekę. Dlatego ciągle szukam ciekawych przepisów i sama je modyfikuję lub wymyślam nowe, żeby nie zapomnieć jak smakuje prawdziwe pieczywo. 

Po wypróbowaniu kilku przepisów na bułeczki razowe (kiedyś pewnie o nich napiszę), przyszedł czas na coś "białego". Tym razem są to rogale (przepis znalazłam na blogu Pracownia Wypieków :) ). Jeden waży pewnie tyle, co trzy bułki z niejednego supermarketu, a smak i zapach zrobionego przez siebie pieczywa jest rewelacyjny. No i ta satysfakcja! Polecam :)

 

rogal

Rogale

Składniki: 

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 250 ml wody

 

Mąkę należy wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo wodę i olej. Zagniatać kilka minut, do momentu aż ciasto będzie gładkie (powinno być dosyć luźne). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę (lub do podwojenia objętości).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować do grubości około 2 cm, starając się zachować kształt okręgu. Następnie pokroić ciasto na 6 równych kawałków w kształcie trójkąta. Każdy kawałek zwinąć, zaczynając od dłuższego boku.

Rogale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190o C. Na dno piekarnika wstawić keksówkę z wodą, aby rogale nie były za suche. Piec 20 – 30 minut.

 

Smacznego!

 

 rogale

 

Wrzuć na Facebooka

08:35, magdalicja , przepisy
Link Komentarze (8) »
czwartek, 07 lipca 2011

Pierwszy raz w życiu upiekłam chałkę, ale wiem, że na pewno nie ostatni. Jest puszysta, miękka, lekko słodka i niezwykle aromatyczna. Przepyszna! Idealna na śniadanie - z masłem i mlekiem. Bez dodatków też wszystkim bardzo smakowała. Polecam!

 

chałka rumiana

 

Chałka rumiana

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego)
  • 5 łyżek oleju
  • 1 duże jajko

Do posmarowania:

  • 1 roztrzepane jajko

 

Przesianą do miski mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Następnie wlać jajko roztrzepane z mlekiem i olejem. Wyrabiać kilka minut aż do momentu, gdy ciasto będzie gładkie (może być trochę kleiste). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę lub do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie wyrobić i podzielić na 4 równe części, z których należy potem uformować wałeczki i zapleść chałkę.

Wbrew pozorom jest to bardzo proste. Poniżej link do filmu, w którym pokazane jest dokładnie jak to zrobić.

 

zaplatanie chałki --> film

 

Zaplecioną chałkę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na około godzinę w cieple do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175oC na około 25-30 minut. Po wyjęciu studzić na kratce.

 

Smacznego!

 

Wrzuć na Facebooka

Gotowanie, a zwłaszcza pieczenie, sprawia mi ogromną przyjemność i jest dla mnie najlepszym sposobem na zrelaksowanie się. Uwielbiam robić jedzenie i jeść, kocham kuchenne zapachy i dźwięki. Kuchnia jest jednym z moich ulubionych miejsc w domu, szczególnie wtedy, kiedy pachnie w niej świeżo upieczonym ciastem. :)

Od dłuższego czasu myślałam o założeniu bloga, na którym będę mogła zamieszczać wypróbowane przeze mnie przepisy i dzielić się nimi z innymi. Dlatego teraz, gdy mam już trochę czasu aby go prowadzić i kilka pomysłów na to, co chciałabym zaprezentować, zaczynam pisanie.

Witam w świecie smaków i zapachów oraz zapraszam do przeglądania mojego bloga!

 

Magdalicja

18:09, magdalicja , inne
Link Komentarze (2) »

UWAGA

Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć publikowanych na tym blogu bez wiedzy i zgody autorki jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994 r. Dz.U. Nr 24, poz. 83).
KONTAKT: magdelicje@o2.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!


Follow on Bloglovin
Instagram
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Licznik odwiedzin