Kategorie: Wszystkie | inne | przepisy
RSS
czwartek, 14 maja 2015

Nikt nie powiedział, że alergicy i cukrzycy nie mog± osładzać sobie życia ciastem. Moje eksperymentowanie z potrawami, a przede wszystkim deserami dla cukrzyków trwa już dobre kilka lat. Jak już pisałam wcze¶niej, teraz doł±czyło także wykluczanie glutenu. Dlatego powstał ten sernik. Jest to przepis mojej Babci, ale po moich modyfikacjach. Podstawow± jest zamiana cukru na ksylitol. Ma on niski indeks glikemiczny, mog± go je¶ć diabetycy, a poza tym nie zmienia smaku podczas pieczenia. W oryginalnym przepisie był też budyń w proszku, aby zagę¶cić trochę ser. Niestety budyń to czysta skrobia o bardzo wysokim IG. Zamiast tego, możemy dodać m±kę jaglan±. Ilo¶ć zależy od tego, jak wilgotny mamy ser. Do tego sernika polecam wybrać twaróg sernikowy, który nie będzie zbyt mokry. Obie modyfikacje zupełnie nie wpłynęły na smak ciasta. Pamiętam je z dzieciństwa i muszę przyznać, że ta wersja smakuje zupełnie tak samo. Sernik ma bardzo lekk± konsystencję, jest jak serowe ptasie mleczko. Jest wilgotny i delikatny. Mój ulubiony.  Niestety, jak każdy sernik, który upiekłam do tej pory, jest ko¶lawy, popękany i przypieczony. Ale czy to ważne?

Smacznego! :)

 sernik bezglutenowy bez cukru

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 6 białek
  • 1 kilogram twarogu sernikowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 190g ksylitolu
  • około 3 łyżki m±ki bezglutenowej (np. jaglanej. można zwiększyć tę ilo¶ć, je¶li ser jest zbyt wilgotny)
  • skórka otarta z jednej małej cytryny
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

6 białek ubijamy ze szczypt± soli na sztywn± pianę, aby na koniec dodać j± do masy serowej. Wł±czamy piekarnik. Nastawiamy na 180 stopni.

2 jajka i 4 żółtka ucieramy z ksylitolem na biały puch. Następnie stopniowo dodajemy ser. Potem dolewamy mleko i olej. Dodajemy skórkę cytrynow±, esencję waniliow± oraz m±kę. Chwilę miksujemy, aby wszystkie składniki się poł±czyły. Wszsystko delikatnie mieszamy z pian± (najlepiej drewnian± łyżk±). Przelewamy do foremki (u mnie była to tortownica  o  ¶rednicy 25cm).

Pieczemy około 60 min. Potem studzimy w piekarniku.

 

sernik bezglutenowy bez cukru


UWAGA

Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć publikowanych na tym blogu bez wiedzy i zgody autorki jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994 r. Dz.U. Nr 24, poz. 83).
KONTAKT: magdelicje@o2.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!


Follow on Bloglovin
Instagram
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Licznik odwiedzin